Schetsen in Antwerpen Centraal station

Snelle schetsen van mensen onderweg, voorkant
Snelle schetsen van mensen onderweg, achterkant

Voorkant

Ik begon met het innig omarmde stelletje daar links onderin. Ze stonden best lang heel stil, dus relatief veel tijd om het te tekenen. Maar je ziet het, de lijnen zijn dik, hoekig en stroef, langzaam. Ze stonden wat verder weg dus er liepen telkens andere mensen door het beeld, dus ik moest het anders gaan aanpakken.

Rechtsonder de tweede schets, linksboven daarna. Ik begin het tempo op te voeren maar probeer nog teveel detail te vangen binnen de tijd die ik heb. Nog niet losjes genoeg en de schetsen worden te klein opgezet.

Mensen lopen in ongeveer 10 seconden uit mijn blikveld of zijn dan zodanig van positie veranderd dat het aanzicht geen bruikbare input meer is voor wat ik begonnen was te tekenen.

Die losse schets in het midden is de beste tekening hier, ook al staat er een onduidelijke krabbel boven die het geheel wat minder leesbaar maakt. Een vrouw van achteren bezien met een stevig achterwerk en draagtas. Ze loopt echt, haar linker hak opgetild.

Achterkant

We gaan verder op de andere kant van het vel (altijd een dillemma of je ook op de achterkant zult werken) en nu heb ik een betere lijnvoering gevonden voor de tijd die ik heb per tekening. Het omarmd lopende stel rechtsboven, de perfect keurig saaie meneer met tas rechtsonder, de vrouw met haar beker koffie, de moeder met kind in buggy. Het buitenbeentje hier is de vrouw met het lange vest, rechts van het midden. Sterk overdreven, minder realistisch. Niet de beste krabbel, maar wel een andere benadering om op verder te gaan.

En toen ging ik m'n trein halen.

Tags: